Beslenme ve Diyet

Anne Sütünü Artırmanın Yolları

Uzm. Dyt. Büşra Cantürk

Uzm. Dyt. Büşra Cantürk

30 May 2023

Emziren annelerin büyük çoğunluğu zaman zaman bebeklerinin yeterince süt alıp almadıklarından endişe eder. Vücudun ürettiği süt miktarı kolay kontrol edilemediği için annelerde yetersiz süt üretimi endişesi oldukça normaldir.

Ancak bebeğe yetecek kadar süt üretilememesi sık rastlanan bir durum değildir. Eğer gerçekten sütünüz azalma eğilimine girdiyse ve ne yapmanız gerektiği konusunda fikriniz yoksa anne sütünü artırmaya yönelik birkaç öneriyi aşağıdaki yazıda bulabilirsiniz.


  • Gebelik sırasında önerilenden fazla kilo alınmışsa emzirme döneminde (özellikle ilk 6 ay) anne sütünü azaltabileceği için zayıflama diyeti yapılması önerilmiyor. Onun yerine unlu, yağlı ve şekerli besinlerin aşırı tüketilmemesine dikkat edilmelidir.


  • Günde ortalama 8-12 kez bebeğinizi emzirin veya süt pompası (göğüs pompası) ile sütünüzü sağın.
  • Her emzirmede iki göğsü birden emzirin. Özellikle ilk 6 ay boyunca bebeğiniz istedikçe - ağladıkça emzirin. Emme refleksi iyi olan bebekler süt salınımını uyararak daha çok süt yapılmasını sağlar.


  • Emzirme süresi her bebeğe göre değişebilir. Doygunluğa ulaşması yani olgun sütü emmesi beklenmeli, emzirme yarıda kesilmemelidir.


  • Yeterli miktarda süt üretilebilmesi için annenin sıvı alımını artırması gerekir. Günlük toplam sıvı miktarı yaklaşık 3 litre olmalıdır. Bu miktar çoğunluğu su olmak üzere süt, ayran, komposto, şerbet, meyve suları gibi içeceklerle karşılanabilir. Çay ve kahvenin ise süt verimini azalttığı bilinmektedir.


  • Anne sütünün kaliteli olması için her besin grubu, yeterli ve dengeli olarak her öğünde tüketilmelidir.  Emziren anneler, her gün düzenli olarak süt, yoğurt, peynir, yumurta, et, tavuk, balık gibi kaliteli protein kaynaklarını tüketmelidir. Tek tip beslenmek ne anneye ne de bebeğe fayda getirir.


  • Anne sütünün devamlılığı için sağlıklı beslenme kadar düzenli uyku ve dinlenmiş olmak da oldukça önemlidir. Gün içinde bebeğiniz uyurken kendinizi de dinlendirin.


  • Meme ucunu kompres etmek yani sıkmak da sık ve yaygın kullanılan anne sütünü artırma yöntemleri arasında yer almaktadır.


  • Koyu yeşil yapraklı sebzelerin anne sütünü arttırmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Beslenmenizde roka, maydanoz, semizotu, ıspanak ve pazı gibi besinlere mutlaka yer vermelisiniz.


  • Emziren annelerin kokusu nedeniyle bebeğin sevmeyeceğini düşündüğü, ancak aksine bebeğin süt emme süresini arttıran sarımsak aynı zamanda annenin de bağışıklık sistemini güçlendirir.


  • Süt üretimini başlatan, devamını sağlayan veya artıran bitkilere Galaktogog denir. En yaygın kullanılan galaktogoglar; rezene, anason, ısırgan otu, çemen otu, devedikeni, yonca tohumu, keçi sedefi otudur.


  • Daha çok alkolsüz bira veya malt içecek olarak tercih edilen, arpa ile hazırlanmış yiyeceklerin veya çimlenmiş arpa suyunun, anne sütünün verimliliğini ciddi anlamda arttırdığı gözlenmiştir.


Uzman Diyetisyen Büşra Cantürk