Kadın Hastalıkları ve Doğum

Genital Estetik Nedir? Hangi Durumlarda Uygulanır?

Op. Dr. Nuran Kıyak

Op. Dr. Nuran Kıyak

16 Haz 2023

Genital estetik son dönemde yaygın hale gelen estetik türleri arasındadır. Genital estetik, en popüler estetik operasyonlarının başında gelir. Son yıllarda sosyal medya kullanımının artması ve bireysel farkındalığın gelişmesiyle beraber genital estetik operasyonları oldukça rağbet görmeye başlamıştır. Peki ya genital estetik nedir? Genital estetik neden yapılır? İnternet ortamında birçok kullanıcı bu soruların cevabını aramakta, “Genital estetik nedir ve hangi durumda yapılır?” şeklinde araştırmalar yapmaktadır.


Genital estetikte önemli konuların başında hem estetik hem de fonksiyonel anlamda hastanın sorununun hekim tarafından net bir şekilde anlaşılması gelmektedir. Bu aşamadan sonra ev ofis ortamlarında yapılabilecek cerrahi işlem gerektirmeyen(non-invazif), PRP, dolgu gibi enjeksiyonlar ve vajinal lazer uygulamaları ile işlem yapılabilir.


Genital estetik operasyonlarında bir diğer yol ise cerrahi yoldur. Doktorunuzun vereceği karara göre daha ileri yöntemlerle, ameliyathane şartlarında vajina daraltma ve labioplasti gibi işlemler uygulanarak hasta şikayetleri giderilir ve memnuniyet hedeflenir.


Peki genital estetik alanında labioplasti operasyonları hangi amaçla uygulanır? Kadın genital sisteminde estetik problemlerden bir tanesi küçük dudaklarının (labium minus) büyük veya asimetrik olmasıdır. Bu durum doğumdan sonra oluşabilmekte ya da hastanın yaşına bağlı olarak zaman içerisinde kendini gösterebilmektedir. Bu durum; genital bölgede renk koyulaşması, estetik problemleri ve özgüven kaybı gibi sorunlara yol açabilmektedir. Labioplasti operasyonları ise bu tür sıkıntıların giderilmesi için uygulanmaktadır.


Genital estetik operasyonları acı verir mi? sorusu ise hastalar tarafından oldukça merak edilen bir sorudur. Operasyon sırasında hafif batma, yanma, hafif ağrı dışında bir konforsuzluk hissedilmez. Genital estetik operasyonları sonrasında ise özellikle ilk üç gün doktorunuzun tavsiye ettiği pansumanınızı yapmanız ve hareket kısıtlamalarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu aşamada belirgin bir ağrı ya da şişlik hissederseniz doktorunuzu aramanız gerekmektedir. Operasyondan sonra ilk 3 gün katı bir dinlenme, devam eden 7 gün ise kendinize dikkat ederek hafif bir dinlenme uygulayabilirsiniz. Genital estetik operasyonundan 6 hafta sonra ise normal hayatınıza dönebilirsiniz.


Her estetikte olduğu gibi genital estetik uygulamalarında da doktorunuzun onaylamadığı işlemlerden uzak durmalı ve estetikte çok aşırıya kaçılmamalıdır. Tüm hastaların bu işlemleri iyi düşünmesi, farklı görüşler alması ve doğru değerlendirme yaparak karar vermeleri önerilmektedir.