Beslenme ve Diyet

Sağlıklı bir Ramazan için sağlıklı beslenmeye dikkat

INTEGRO Health

INTEGRO Health

4 Nis 2023

Ramazan ayı, 30 gün boyunca beslenmemizi ve yaşam şeklimizi değiştirdiğimiz bir aydır. Bu nedenle vücut dengemizi ve sağlığımızı korumak için dikkat etmemiz gereken önemli konular var.


Öncelikle sağlıklı bir şekilde oruç tutmak için mutlaka sahur yapmalı ve iftardan sahura kadarki süre içinde en az iki öğünü tamamlamalıyız. Çünkü uzun saatler süren açlık, kan şekerimizin düşmesine ve günümüzün verimsiz geçmesine sebep olur.


Sahurda süt veya tahıl ürünleriyle hafif kahvaltılar ya da çorba, zeytinyağlı, sebzeli yemekler tüketmek daha yerinde olur. Aşırı yağlı, tuzlu yemekler ve hamur işi mümkün olduğunda tercih edilmemeli. Gün içinde açlık hissetmemek için bakliyat ağırlıklı yemekler daha uygun olabilir. Özellikle çok susamamak için sahurda bol tuzlu yemeklerden kaçınmalıyız.


İftar sofralarında ise zengin sofralar hazırlayarak, uzun süren açlığın da etkisiyle çok fazla yemek yemek, en çok yaptığımız yanlışlardan. İftar sofralarında çorba gibi hafif yemeklerle başlamak, yavaş ve yeteri kadar yemek yemek daha sağlıklıdır. İftar ve sahur arasında ise sık sık su içmeyi alışkanlık hâline getirmek gerekir.


İftardan sonra ağır tatlılar tüketmemeye de dikkat edin. Aşırı şerbetli tatlılardan ziyade güllaç, sütlaç, muhallebi gibi sütlü tatlılar tercih edebilirsiniz.


Ayrıca bahar aylarına girdiğimiz bu günlerde sıcaklık ve nemin de artmasıyla daha çok terleme ve sıvı kaybı yaşarız. Bu da gün içinde bayılma, bulantı gibi tehlikeli sonuçlara sebep olabilir. Bu yüzden aralıklı olarak günde ortalama 2,5 litre sıvı tüketilmesi büyük önem taşıyor. Bunun yanında ayran, meyve suyu, hoşaf, komposto, soda gibi içecekler de bol bol tüketilmeli.


Özellikle iftardan sonra 1-2 saat yürüyüş yapmak hem metabolizmamızın düzenli çalışması açısından hem de sindirim açısından gerekli.


Herkese sağlıklı, huzurlu ve hayırlı Ramazanlar dileriz.